Múzeumok, galériák

Település:
Pest megye, Szentendre


Czóbel Múzeum


Szentendre, Templom tér 1,

A Ferenczy Múzeum Centrumhoz tartozó Czóbel Béla Múzeumot kivételesen még a művész életében, 1975-ben megnyitották a Várdombon. A múzeumi épület eredetileg iskolának épült a 19. században. Az előcsarnokban Czóbel Béla portrészobrát helyezték el, a szobor Varga Imre alkotása 1975-ből.

Képtalálat a következőre: „Czóbel Béla Múzeum”         Képtalálat a következőre: „Czóbel Béla Múzeum”     

Czóbel Béla (1883-1976) festőművész az 1940-es évek-től télen Párizsban, nyáron Szentendrén alkotott feleségével, Modok Máriával. A posztimpresszionista festők csoportjába tartozott.

Képtalálat a következőre: „Czóbel Béla Múzeum”         Képtalálat a következőre: „Czóbel Béla Múzeum”  

Czóbel volt az első festőművész, akinek már életében múzeumot szenteltek Magyarországon. A szentendrei Templomdombon álló épület 1975-ös megnyitása óta eltelt több mint negyven évben sokan − köztük lánya, Lisa Czóbel is − hozzájárultak a gyűjtemény gyarapodásához, ám az állandó kiállítás évtizedek óta szinte alig változott. A tárlat most teljes egészében megújult. A múzeum anyagából válogatott művek mellett hazai és külföldi gyűjteményekből származó alkotások is bekerültek a kiállításba – ez utóbbiakat hosszú távú letétbe vette a múzeum. Kívül-belül megújult maga az épület is: a statikai megerősítés, a tetőszerkezet rekonstrukciója és a homlokzat felújítása mellett a belső térben új falak is épültek. Korszerű világítási és biztonsági rendszert alakítottak ki a múzeumban, amelynek a belső kertje is megújult.

Képtalálat a következőre: „Czóbel Béla Múzeum”    Képtalálat a következőre: „Czóbel Béla Múzeum”   Képtalálat a következőre: „Czóbel Béla Múzeum”  

A modern magyar festészet klasszikusa, Czóbel Béla életművét új szempontok mentén 2016 februárjában, a korábbinál lényegesen több alkotás kiállításával mutatja be a felújított Czóbel Múzeum állandó tárlata.

Képtalálat a következőre: „Czóbel Béla Múzeum” 

Elérhetőség: 06 20 779 6657

Nyitvatartás: keddtől-vasárnapig: 10:00-17:00

Hétfőn zárva!

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »